Wednesday, 26 October 2011

pendeknya UMUR kita sebenarnya...huhu

Allah kata dalam Quran: Satu hari di Akhirat adalah bersamaan 1000 tahun di dunia.

Jika umur kita panjang dan diizinkan Allah untuk hidup selama 100 tahun sebenarnya kita hanya mampu hidup hanya beberapa jam/minit jika dihitung dengan masa Akhirat.

Contoh:

1 Hari Akhirat = 1000 tahun dunia

1 Hari Akhirat = 24 Jam (andaian)

jika kita hidup 100 tahun = 100/1000*24 = 2.4 jam Akhirat

1 Jam = 60 minit

2.4 Jam = 144 minit

Perbandingan 100 tahun hidup di dunia adalah sama dengan 144 minit hidup di akhirat..tak lama bukan..? Perumpamaan kita di dunia ini adalah sebagai transit sahaja sebelum menuju kehidupan yang abadi. Umpamanya macam kita dalam perjalanan di lebuhraya dan singgah di R&R untuk melepaskan lelah..tapi dalam masa transit itulah kita sempat membuat kerosakan - conteng dinding tandas, buang sampah, cabut tombol pintu, cantas pokok dan sebagainya..

Itulah analoginya kita didunia ini ..Dalam masa transit yang sekejap ini kita lupa pada Allah, Ingkar dengan perintahNya..meninggalkan Quran, hasad dengki sesama manusia dan berbagai lagi kerosakan. Mengingatkan diri kamu adalah mengingatkan diri saya juga. Kita akan dijemput pulang satu hari nanti..itu yang pasti..

Allah turunkan Al-Quran sebagai kitab yang memberi petunjuk. Petunjuk ke jalan yang lurus..kitab yang memimpin kita ke syurgaNya tapi kita lebih mudah memilih buku lain dari kitab yang satu ini. Ringkasnya: Kitab ini petunjuk ke Syurga.

Kita sudah tahu kitab ini yang membawa kita ke syurga..justeru kita tidak perlu berlengah lagi...lancarkan serangan ke atas musuh kita yang sering menjauhkan kita dari syurga Allah..syaitan adalah musuh kita yang nyata..perbuatlah dia seperti musuh kerana dia menganggap kita sebagai musuhnya.

Serang dengan apa..? Tawakal kpd Allah, Doa, taawuz dan berbagai lagi senjata yang Allah bekalkan dalam al-quran. Dari Ibn 'Abbas RA katanya sabda Rasulullah SAW:

"Syaitan itu duduk mencangkung di atas hati manusia, apabila manusia menyebut Allah ia akan mengundurkan diri dan apabila manusia lalai ia akan membisikkan kejahatan."

100 tahun hidup di dunia hanya bersamaan 144 minit di Akhirat..Dunia adalah sementara dan kehidupan yang kekal adalah di negeri Akhirat..penuhi 100 tahun dengan amalan yang berfaedah, memenuhi janji Allah untuk ke Syurga.

Labels: Muhasabah diri

No comments:

Post a Comment

mesti anda minat ini..;)